· 

DIY - geef je wand een industriële make-over

MET BETON CIRE: VOORBEREIDING, VERWERKING ÉN STYLING


Je kent het wel; je hebt een wand in je woonkamer, slaapkamer of badkamer die je nét een andere look wilt geven dan de rest van de wanden.

In deze DIY (Do It Yourself) laten we stap voor stap zien hoe je die ene saaie wand omtovert tot een stoere, industriële eye-catcher met beton cire

Stap 1. Voorbereiding


Productkeuze

Aangezien het een wand betreft waar een wastafel voor komt te staan, maken we in dit geval gebruik van het wand pakket. Deze beschikt over een water- en vuil afstotende PU coating en is daarom gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast is het een reeds gemengde beton cire pasta waar enkel nog de gekozen kleurstof doorheen gemengd dient te worden, ideaal in de verwerking dus! Bent u benieuwd welk product geschikt is voor uw klus? Bekijk de verschillende beton cire toepassingen hier.

 

Tip 1. Vergeet niet om de handleiding  te downloaden voordat u van start gaat - wel zo handig!

Tip 2. Maak gebruik van een flexibele spaan. Hiermee smeert u - in tegenstelling tot een stugge spaan - de beton cire gemakkelijker vlak.

 

Kleurkeuze

In dit geval is er gekozen voor een mooie bruin-tint, namelijk de kleur 37. SAHARA (zie hier onze overige kleuren). Deze matcht goed met de grijze vloer en het witte deur- en raamkozijn waar de wand aan grenst. Voor het maken van de juiste kleurkeuze raden we aan om goed te kijken naar de aangrenzende kleuren/materialen, de lichtinval en uiteraard uw persoonlijke voorkeur. Zo past u in een donkere of kleine ruimte eerder een lichte kleur toe om het iets ruimtelijker te houden, en kiest u - als u een kleur wilt matchen - voor een nét iets lichtere of donkerdere tint dan de kleur waar u mee wilt matchen. Zo voorkomt u een minimaal kleurverschil wat u gegarandeerd zal gaan opvallen (gelijk = ongelijk). 

Stap 2. Ondergrond


Belangrijk voordat u de eerste vloeistof - de beton cire primer - gaat aanbrengen is dat de ondergrond vet-, stof-, en vuilvrij is. Als dit niet het geval is kan het zijn dat de primer zich niet goed kan hechten aan de ondergrond en in het ergste geval de beton cire - plaatselijk - kan gaan loslaten. Belangrijk dus!

 

Als de ondergrond schoon is kunt u de randen en overige punten gaan afplakken zodat u geen beton cire krijgt op plekken waar het straks niet hoort te zitten.

Beton cire - voorbereiding ondergrond
Ondergrond voorbereiden voor beton cire

''Bij het aanbrengen van de tweede laag merkt u al dat

u het oppervlak beter en gemakkelijker vlak smeert.''

Stap 3. Beton cire - verwerking


Check voordat u aan de slag gaat altijd eerst of alles in uw pakket zit, aan de hand van de checklist in de handleiding. Zo voorkomt u dat u halverwege uw klus niet meer verder kunt. Mist u iets? Neem dan direct contact met ons op zodat we het zo snel mogelijk na kunnen sturen.

 

Bereken het aantal vierkante meters van uw te smeren oppervlak. Zo kunt u met behulp van de handleiding gemakkelijk de benodigde hoeveelheden berekenen en komt u altijd goed uit. Reken hierbij iets ruimer, zo komt u zeker niet tekort. 

 

Beton cire primer aanbrengen

Als de ondergrond schoon is kunt u de beton cire primer aanbrengen zoals aangegeven in de handleiding. Deze kunt u gemakkelijk aanbrengen met een schuimroller. Droogtijd: ca. 3 uur.

 

Smeren basis lagen

Na de beton cire primer kunt u starten met de basislagen, welke u 'op de korrel' smeert. Deze pasta heeft een zandachtige structuur en kan - vooral in de eerste laag - wat lastig te smeren zijn. Bij het aanbrengen van de tweede laag merkt u al dat u het oppervlak beter en gemakkelijker vlak smeert.

Droogtijd: ca. 5 uur per laag - hierna kunt u indien gewenst glad schuren met schuurpapier korrel 120

 

Tip 1. Smeer de basislaag niet te dik, maar smeer deze in 2 lagen op de korrel. Zo voorkomt u dat u voor de tweede basislaag materiaal tekort komt!

Heeft u meer ervaring met beton cire of stucen? Dan kunt u de basislaag in 1 dekkende laag opzetten.

Tip 2. Gebruik voor het opschuren van de beton cire bij voorkeur geen rood schuurpapier maar lichtgrijs of geel.

 

Heeft u een donkere  kleur besteld (Grijs 80%, Negro)? Dan dient u ook in de basislagen pigment toe te voegen aan de beton cire pasta. Bij de lichte en midden kleuren hoeft dit niet en kunt u de beton cire kant en klaar direct vanuit de emmer aanbrengen op de wand. Bekijkt u dus goed de meegeleverde pigment flesjes zodat u weet in welke laag/lagen u de pigment dient toe te voegen.

 

Smeren finish lagen

Als uw basislagen droog zijn kunt u starten met de finish lagen - de lagen die de uitstraling van uw wand gaan bepalen en waardoor het echte beton cire effect ontstaat. Door deze lagen mengt u altijd de gekozen kleur (pigment) - welke in een apart flesje is meegeleverd. Gebruik voor het mengen een mortelmixer en zorg ervoor dat u alle beton cire pasta goed doormengt met het pigment, zo voorkomt u kleurverschil.

 

Het aanbrengen van de finishlagen gebeurt in 2 dunnen lagen, ook wel schraap lagen genoemd. U schraapt als het ware de beton cire in de poriën van de voorgaande basislagen om zo het geheel dicht te smeren. Hoe meer/drukkere slagen u maakt, hoe drukker uw beton cire wand straks zal gaan zijn. Maakt u lange slagen en smeert u uw aanzetten glad weg, dan krijgt uw beton cire wand straks een meer effen/egale uitstraling.

Droogtijd: ca. 5 uur - hierna kunt u indien gewenst glad schuren met schuurpapier korrel 180

 

Beton cire eerste basislaag
Basislaag 1
Beton cire tweede basislaag
Basislaag 2
Beton cire eerste finishlaag
Finishlaag 1
Beton cire tweede finishlaag
Finishlaag 2

Presealer aanbrengen

 

Na de laatste beton cire laag kunt u beginnen met de afwerking. Als eerste brengt u hiervoor de presealer aan, welke een hechtbrug vormt tussen de beton cire en de waterkerende PU coating. U kunt de presealer aanbrengen met een microvezelroller - en zorg ervoor dat u géén roller aanzetten laat zitten. Droogtijd: ca. 3 uur.

 

PU coating

Als laatste handeling brengt u de waterkerende PU coating aan. Deze bestaat uit een vloeistof (component A) en een verharder (component B). Deze mengt u eerst (verhouding A:B = 10:1) en kunt u vervolgens met een microvezelroller aanbrengen op het oppervlak. Als u een groot oppervlak heeft dan raden wij aan om de PU coating in kleine delen aan te maken. De vloeistof hardt namelijk uit wanneer de A en B component gemengd is. Droogtijd: ca. 2 uur.

 

Breng op uw vloer, aanrecht en in de douche áltijd een tweede (en misschien wel derde) laag PU coating aan. Zo bent u er zeker van dat het gehele oppervlak is voorzien van een waterkerende laag. Hiervoor kunt u de eerste laag PU coating licht opschuren - dit zorgt voor een betere hechting van de tweede coating laag.

Stap 4. Afwerken beton cire en styling


Als de coating goed droog is kunt u de tape gaan wegsnijden en indien gewenst de randen afkitten met een zuurvrije siliconenkit. Uw beton cire wand is nu klaar en geheel vuil- en waterafstotend. Hierna kunt u starten met het stylen van uw wand. Zo hebben wij gekozen voor een wastafelmeubel, ronde spiegel en gouden accessoires om het geheel af te maken. Het eindresultaat is - al zeggen we het zelf - een plaatje geworden!

Beton cire wand DIY
Beton cire wand doe het zelf
Beton cire wand


Reactie schrijven

Commentaren: 0