· 

5 tips voor een prachtig betonlook aanrecht!

Beton cire: een waterdicht product met een ongekende eindsterkteMet ons kant-en-klare product maakt u een kwaliteitsaanrechtblad!

U wilt het blad van uw keuken voorzien van een industriële make-over en u bent een echte doe-het-zelver? Dan is onze beton cire wat voor u! Wij leveren een 4-laags beton cire totaalsysteem speciaal voor uw aanrecht. Een waterdicht én keihard product van maar enkele millimeters dik.

 

Wit u weten hoe? Met deze  5  T I P S  kunt u goed voorbereid aan de slag!

 

T I P 1.   DE ONDERGROND

Zorg voor een stabiele basis, het type ondergrond bepaald namelijk de eindsterkte van het materiaal!


Tip: watervast MDF

Voor het aanbrengen van beton cire is het van belang dat de ondergrond vast is en van het juiste materiaal. Wij raden daarom voor het maken van een beton cire aanrecht aan om uw ondergrond van groen (watervast) MDF te maken.

 

Naden waar twee platen elkaar raken dienen voldoende ondersteund, geschroefd en gelijmd te zijn. Over deze naad smeer je een smalle strook gaas weg in een 2K polyester plamuur welke je hierna glad opschuurt. Dit om te voorkomen dat de beton cire op de plek van de naad zal gaan scheuren, zeer belangrijk dus!

 

Advies voor de juiste verwerking 

Heeft u een bestaand werkblad van bijvoorbeeld gelamineerd spaanplaat, natuursteen of een andere ondergrond? Dan kan hier in de meeste gevallen óók beton cire over worden toegepast. Voor de juiste verwerking voorzien we je graag van advies op maat, neem hiervoor gerust contact met ons op.

T I P 2.   AFWERKING VOORZIJDE AANRECHT

Kopse kanten in verstek of toch niet?


Ga voor een rand in verstek

De voorzijde – kopse kant – van het aanrecht raden wij aan om af te werken met een rand welke in verstek is gezaagd. Op deze manier werkt u de zijkanten van het plaatmateriaal netjes weg en kunt u gemakkelijk de beton cire van de bovenzijde van het blad naar de voorzijde van het blad doorsmeren.

 

Afronding van de rand

De rand aan de voorzijde verlijmd u aan het blad waarna de rand kan worden opgeschuurd zodat u een lichte afronding krijgt. De afronding is bedoeld om ervoor te zorgen dat u op de rand van uw werkblad iets meer beton cire kwijt kunt wat de hoek meer sterkte geeft!

T I P 3.   SPOELBAK EN KRAAN

Netjes weggewerkt in uw beton cire aanrecht


Opbouw spoelbak

Een spoelbak (met flens) kan zowel op als onder het blad worden gemonteerd. Als opbouw spoelbak dient deze op het blad te worden vastgekit nadat het hele beton cire systeem op het aanrecht in aangebracht. Zie voor het vastkitten van de spoelbak – en het afkitten van de overige naden –tip 4.

 

Montage onder het blad 

Een spoelbak kunt u ook onder het blad monteren, op dezelfde manier als de opbouw spoelbak. Belangrijk is dat u in beide gevallen zowel de kopse kant van de sparing als aan de onderzijde van het blad, tot ca. 10 cm. uit de sparing het volledige beton cire systeem door smeert. Dit om te voorkomen dat er vocht achter uw beton cire kan komen. Het maken van het kraan-gat kan achteraf worden gedaan, met een scherpe speedboor Ø 35 mm.

T I P 4.   HET AFKITTEN

Transparant of in de kleur van uw beton cire?


Alle inwendige hoeken kitten!

Alle inwendige hoeken, zoals de overgang aanrecht – wand dienen 4 dagen ná het aanbrengen van de laatste laag PU coating gekit te worden met een zuurvrije siliconenkit. Wij gebruiken hier doorgaans een transparante kit voor.

 

Geen scheuren door insnijden overgangen 

Indien u zowel het aanrecht als de achterwand hebt voorzien van beton cire, zorg er dan voor dat u de overgang tussen aanrecht en wand met een stanleymes insnijdt na elke laag beton cire. Op deze manier kunnen beide oppervlaktes los van elkaar werken en zult u hier geen scheuren krijgen.T I P 5.   GEBRUIK EN ONDERHOUD

Regelmatig schoonmaken voor langdurig plezier


Wees voorzichtig in de eerste weken na aanbrengen

In de eerste 3 weken ná het voltooien van je prachtige beton cire aanrecht dient u voorzichtig te zijn met het gebruik van het aanrecht. Dit omdat de PU coating idealiter 3 weken nodig heeft om volledig uit te harden voor een topkwaliteit coating. Let erop dat u in deze periode niets op het aanrecht zet waar vocht/water onder zit maar ook geen apparaten waar rubberen dopjes onder zitten. Zet deze apparaten op een ademende ondergrond, bijvoorbeeld een kurken onderzetter. Na deze 3 weken is het aanrecht uiteraard geschikt voor intensief gebruik.

 

Regelmatig schoonmaken (sowieso een goede tip) 

Voor een goed onderhoud dient u het aanrecht regelmatig schoon te maken met allesreiniger. De PU coating is bestand tegen hitte tot ca. 180 graden en tot 16 uur bestand tegen het inbijten van zuren uit koffie, thee, wijn, vruchten, etc.

 

Extra tip: zorg er dus voor dat u koffiekringen, fruitresten en wijnvlekken tijdig verwijderd. Zo blijft u zo lang mogelijk genieten van uw betonlook aanrecht.


Meer lezen?Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  ymeijers@hotmail.com (dinsdag, 18 juli 2023 16:42)

  Wij hebben een kunsstof aanrechtblad en dezelfe achtergrond.
  Kan het ook hieroverheen ?
  Hebben jullie ook een bedrijf die dit doet?
  Vriendelijke groeten Yvonne Meijers

 • #2

  Jurgen Hendriks (donderdag, 10 augustus 2023 22:33)

  Indien ik een bla aanlever 2350 x 62. Helemaal rechthoekig zonder uitsparingen wat kost dit dan om bij jullie te laten behandelen?

 • #3

  Jurgen (donderdag, 10 augustus 2023 22:33)

  Jurgenhendriks@live.nl