· 

Kleinste kamertje, grootse verbouwing - beton cire op het toilet!

Hoe je in een handomdraai een totaal ander toilet krijgt

Steeds vaker kreeg ik vragen over hoe onze toilet eruit ziet. Rare vraag? Ja als ik het zelf zo lees wel. Maar eigenlijk ook wel weer logisch want op mijn Instagram heb ik nog nooit een foto geplaatst van onze toilet. Dat is ook wel logisch want die is totaal niet fotogeniek. Tot nu? Hoe ik dat heb gedaan? Veel leesplezier.

Een van mijn grootste nog overgebleven wensen, was het verbouwen van onze toilet. Maar ja hoe moet je dat dan doen? Een toilet is en blijft een toilet. Zoveel kun je er nou ook weer niet mee doen. Totdat ik met Betoncire Nederland in gesprek kwam. Geen tegeltjes meer, maar betonnen wanden. Wow, dat lijkt een kleine aanpassing, maar wel een met groot effect. Dus ging ik met mijn vader op naar Gouda voor een workshop 'Betoncireën'. Want ja schilderen kan ik, hoe moeilijk kan dit dan zijn. Na twee uurtjes workshop voelde ik me deskundig genoeg om het zelf te doen, nou ja, ik natuurlijk niet, maar manlief wel. Met mijn fijne gevoel van coaching, komt manlief een heel eind. Dus schrijf ik nu vooral op wat manlief me vertelt. 

Beton cire kant en klaar
Beton cire kant en klaar basislaag

Het is serieus niet moeilijk!

En dat meen ik echt. Betoncire toepassen is niet moeilijk. Dat komt doordat het niet mooi hoeft. Het moet eruit zien als beton. Grof, fijn, licht, donker; dat bepaal jij zelf. Maar het kost wel tijd. Want het is constant laagjes opbouwen, die ook allemaal moeten drogen voordat je deze weer kunt bewerken. Dus neem je tijd en het resultaat wordt prachtig. 

Stappenplan

Hieronder volgen in het kort de stappen die je moet zetten en wat je nodig hebt. Tussen haakjes verwijs ik naar het hoofdstukje waarin ik hier meer over vertel.

 1. Primer aanbrengen ('Yes tegeltjes weg'). Hiervoor heb je nodig: schuimrollertje en een bakje (beiden bij de Action gekocht).
 2. Uitvlakken van je muur als dat nodig is ('Uitvlakken'). Hiervoor heb je nodig: Mixer, flexibele spaan, een weegschaal en een schaar voor het knippen van het gaas.
 3. Eerste laag betoncire aanbrengen ('Het echte werk'). Hiervoor heb je nodig: een weegschaal, flexibele spaan
 4. Tweede laag betoncire aanbrengen ('Het echte werk'). Hiervoor heb je nodig: een weegschaal, flexibele spaan
 5. Eerste laag finisher met pigment aanbrengen ('Finishen'). Hiervoor heb je nodig: een weegschaal, mixer, flexibele spaan
 6. Tweede laag finisher met pigment aanbrengen ('Finishen'). Hiervoor heb je nodig: een weegschaal, mixer, flexibele spaan
 7. Presealer aanbrengen ('Sealen en coaten'). Hiervoor heb je nodig: een microvezelroller en een bakje
 8. Coating aanbrengen ('Sealen en coaten'). Hiervoor heb je nodig: een microvezelroller, een maatbeker en een bakje.
 9. Afkitten ('Afwerken'). Hiervoor heb je nodig: kitspuit, sanitairkit in de kleur naar keuze (voor ons grijs).
 10. Yes the moment we've been waiting for: stylen!!!! Koop een paar mooie accessoires. Vergeet niet een prachtige lamp te kopen. 

Yes, tegeltjes weg!

Wij hadden een standaard toilet met witte tegeltjes en een groen/blauw mozaïek randje (ja echt!). Wij hebben ervoor gekozen om de tegels te laten zitten. Dit vormt namelijk een stevige ondergrond. De mozaïek tegels hebben wij wel verwijderd want die staken uit. Deze hebben wij weer met rotband gevuld. Oh wat was ik blij toen de mozaïek tegeltjes weg waren, want bah wat vond ik dat lelijk. 

Uitvlakken

Je start met een primer. Dit zorgt ervoor dat de onderlaag niet te veel zuigt. Dit kun je prima een avond van tevoren doen. Is namelijk helemaal niet veel werk. De eerste echte laag is direct het lastigst (daarna wordt het alleen maar makkelijker). De tegels moeten met uitvlakmortel en gaas vlak gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat de betoncire bij de voegen van de tegels niet gaat scheuren. Want dat wil je natuurlijk niet. Heel belangrijk dus. Niet glad, maar vlak. Er zit namelijk een klein korreltje in de uitvlakmortel en het laagje dat je aanbrengt is zo dun (1,5 mm). Je hoeft het dus niet te stuken, maar maak het zo vlak mogelijk. Het loont trouwens om de flexibele spaan van Betoncire Nederland te kopen. Wat een super gereedschap!

 • Tip: de uitvlakmortel moet je aanmaken. Maak elke keer voor maximaal 1 m2 aan. Het wordt anders te snel hard. En neem ruim de tijd voor het droogproces. Oh ja, manlief: "schrijf op dat je ook regelmatig je gereedschap schoon moet maken". Nou hierbij dus.

Na minimaal 12 uur kun je schuren. Dit kan met een schuurmachine en schuurpapier korrel 80. Wij hebben dit met rood schuurpapier gedaan. Dit is niet het handigst, want er kunnen rode korreltjes in je werk blijven, maar ja het moet toch vlak worden. En een lichte kleur schuurpapier voor op een schuurmachine konden wij niet vinden. Dus heb ik bedacht (vond het zelf wel slim ;-) om eerst met rood schuurpapier op de schuurmachine te schuren, en daarna met de hand met een licht schuurpapiertje er nog een keer overheen. 

Beton cire kant en klaar pakket compleet
Beton cire kant en klaar pakket compleet

Het echte werk

Na flink wat schuren, begint het echte werk. Je gaat nu twee lagen (met tussentijds drogen) de basis pasta aanbrengen. Manlief gebruikte een oude vierkante/rechthoekige deksel om de pasta op te schppen. Op die manier kon hij met de spaan makkelijker de pasta op de muur smeren. Manlief: "Vergeet niet te vertellen over het keukenweegschaaltje". Dus....... gebruik een keukenweegschaaltje om de juiste hoeveelheid pasta mer m2 te gebruiken (ongeveer 700 gram). Schep dus niet meer dan 700 gram op je deksel. Mijn vader zou zeggen: "Meten is weten, lievie".

 

Smeren dus maar. Met de flexibele spaan breng je in halve maantjes de pasta aan. In een zeer dunne laag (0,7 mm ja ik weet het, dat is echt bijna niets). Let op de hoeveelheid die je gebruikt. Hoe vlakker de ondergrond, hoe minder je nodig hebt. Dat verschilt echt van muurtje tot muurtje. De ene keer gebruikte manlief 800 gram per m2 en het volgende stukje muur, gebruikte minder. Maar let op: het moet wel dekkend zijn.

 • Tip 1: Ik zei het nog zo tegen manlief: "blijf van je werk af"! Maar ja het is een man he. En hij is eigenwijs. Maar goed, even serieus. Eenmaal gesmeerd is laten zitten. Je kunt het beter nog een keertje schuren en er komt toch nog een tweede laagje op. Dus nogmaals (en nu ook namens manlief): "AFBLIJVEN! Het wordt er namelijk niet mooier van".
 • Tip 2: schrik nergens van. Betoncire is ruwe en grover dan schilderen. Je bouwt het echt laagje voor laagje op. Dus ook laagje na laagje wordt het mooier. Manlief zou zeggen: "Met alleen oogschaduw ben je er ook niet".
 • Tip 3: na elke laag moet je met je spaan of een mes de hoeken even doorsnijden. Dit voorkomt scheuren van de hoeken.

Na minimaal 5 uur is de eerste laag droog. Wij hebben een nachtje geslapen voordat we aan de tweede laag gingen. Na laag 1 ga je dus weer flink schuren (korrel 100/120). Neem hiervoor de tijd, want dit bepaalt uiteindelijk hoe mooi jouw muur eruit komt te zien. De tweede laag is identiek aan de eerste, maar je zult zien dat je verbruik iets minder is. Na de tweede laag (en het zorgvuldig drogen) ga je weer schuren. 

Aanbrengen uitvlakmortel met beton cire spaan
Aanbrengen uitvlakmortel met beton cire spaan
beton cire schuren
Tussendoor beton cire schuren
pu coating beton cire nederland
Waterdicht: pu coating aanbrengen

Finishen

Nu komt de fase van het afwerken. Pas nu begin je een beetje te zien hoe het er echt uit komt te zien. Voor de derde en vierde laag gebruik je finisch fijn pasta. Hier voeg je de door jou gewenste kleur in. Wij hebben gekozen voor 60% grijskleur. Gebruik een verfmenger op je boormachine om te mengen. Je gebruikt ongeveer 250 gram per m2. Schrik niet, bij de eerste laag verbruik je meer. Bij de tweede laag verbruik je fors minder.

 

Je brengt de finish laag in halve maantjes aan. Zorg voor goede verlichting zodat je goed kunt kijken waar je nog een laagje moet aanbrengen. Tussen de lagen door (let op dat er minimaal 5 uur droogtijd is) kun je nog schuren met korrel 180. Niet te veel schuren, want het laagje dat je hebt aangebracht is zo dun, dat je er zo doorheen schuurt. En dat wil je natuurlijk niet. 

Sealen en coaten

Met de laatste twee lagen zorg je voor een seal laagje en pu-coating. Dit doe je echt als allerlaatst en pas als je helemaal tevreden bent. Je start met de presealer. Dit is een waterig middeltje en dus erg dun. Je brengt het aan met een verfroller (tip: Action). Na 3 uur kun je de pu-coating aanbrengen. Dit is de laatste laag die ervoor zorgt dat je muur waterdicht is. Je mengt hiervoor twee flesjes (verhouding 10:1). Let op dat je kleine beetjes aanmaakt, want een van de componenten is een verharder. Het spul wordt dus heel snel hard.

 

 • Tip: Pak een oude beker en teken met een merkstift een streep op de buitenkant. Bijvoorbeeld. op 100 ml en op 10 ml. Dan heb je de exacte hoeveelheid. 

Afwerken

Natuurlijk moeten de muren nog wel afgewerkt worden. Zo moet je de hoeken even netjes afkitten. En natuurlijk inrichten en stylen. Yes dit is het moment waarop je hebt gewacht. 

Dit kan iedereen

Echt ik zei het al; dit kan iedereen. Het is namelijk een kwestie van smeren. Kleine beetjes en vooral veel schuren. En je bepaalt zelf hoe fijn of grof het eruit komt te zien. Ja hoor komt ie weer...…. Manlief: "Het is een pijnlijk klusje!". Manlief stootte na de eerste laag al zijn hoofd tegen de deur. Was natuurlijk niet zijn eigen schuld, maar die van mij. Ach ja, als opdrachtgever moet je soms je werknemers in bescherming nemen....... 

Eindresultaat: beton cire op het toilet
Eindresultaat: beton cire op het toilet

Beton cire Nederland

Betoncire is er voor vele toepassingen. Voor op je wand, je vloer, keuken, tafel of kast. Je kunt het gewoon in een kant en klaar pakket kopen. Het is er in vele kleuren. En eigenlijk is het helemaal niet zo duur. Ik raad het enorm aan, want wow wat wordt je ruimte er anders door. Oke eerlijk is eerlijk; het kost tijd, maar dan heb je dus wel wat. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0